Erilaiset kilpailutyypit kartingissa

Kartingissa on pääsääntöisesti kolme erilaista kilpa-ajotyyppiä: sprintti, kestävyys ja speedway. Eri kilpailuissa ajetaan normaalisti yhtä näistä kilpailutyypeistä. Niistä Suomessa ajetaan enimmäkseen sprinttiä. Se on melko halpa järjestää ja helppo kilpailutapa pyöritettäväksi. Kestävyysajot vaativat suurempia järjestelyjä ja resursseja, ja speedwayhin tarvitsee tietynlaisen radan.

Sprintti on lyhytkestoinen kilpailuformaatti. Se on todennäköisesti yleisin kartingkilpailutyyppi maailmallakin. Sitä tavallisesti ajetaan lyhyemmillä radoilla, joilla on käännöksiä vasempaan ja oikeaan. Radan pituus 640px-Kenny_Geldhofon tavallisesti 400-1 600 metriä ja kierrosmäärä on matala. Yleensä kierrokset ajetaan kolmeen kertaan, jonka jälkeen on finaali parhaiten menestyneille. Sprinttikilpailuissa lasketaan pisteet joka kuljettajalle, ja korkeimmat pisteet saavuttanut voittaa kilpailutapahtuman. Yleisesti ottaen kilpailu ei kestä pidempään kuin 15 minuuttia. Sprinteissä mitataan eritoten nopeutta ja ohitustaitoja. FIA:n kilpailut seuraavat tavallisesti tätä formaattia.

Kestävyysajot ovat pidempikestoisia tapahtumia, jotka voivat kestää puolesta tunnista jopa 24:ään tuntiin ja pidempäänkin. Mukana voi olla yksi tai useampi kuljettaja. Näissä kilpailuissa mitataan luotettavuutta, ajon tasaisuutta ja strategiaa ennemmin kuin nopeutta. Tunnetuin alan tapahtuma on todennäköisesti Le Mansin 24:n tunnin ajo Ranskassa. Yhdysvalloissa lajia harrastetaan myös, ja se tunnetaan siellä nimellä enduro. Tämä laji vaatii kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä.

Speedway on nopeaa lyhytkestoista ajoa. Siinä kilpaillaan tavallisesti asfaltti- tai saviradoilla, joiden pituus vaihtelee 150-400 metrin välillä. Niissä on yleensä kaksi suoraa ja neljä vasenta käännöstä. Radan muoto voi muistuttaa kananmunaa tai soikiota. Tavallisesti rata on epäsymmetrinen. Kilpailussa ajetaan useimmiten 4-20 kierrosta. Voittajan laskutapa vaihtelee. Joidenkin sääntöjen mukaan finaalipaikat menevät edellisten kilpailujen ensimmäiseksi tulleille, toisten mukaan taas nopeimman kierrosajan saaneet voittavat finaalipaikan.

Karting on yksi halvimmista autourheilulajeista, joskin Suomessakin siihen on alettu panostaa paljon rahaa. Se on kuitenkin helppo harrastaa ympäri maata. Mikäli tykkää kilpailla, niin laji tarjoaa erinomaiset puitteet kaikenkokoiseen kilpailunnälkään. Suomessakin järjestetään useita kilpailuja, ja jos rahkeet riittävät, niin voi osallistua mestaruussarjaan. Kestävyysajoista kiinnostuneille löytyy luultavasti enemmän tapahtumia ulkomailta. Osaa tapahtumista voi myös seurata erilaisilta urheilukanavilta. Karting tarjoaa myös paljon jännitystä katsojille, joten kisatarjontaan kannattaa tutustua.