Kartingin SM-kilpailut ja niiden säännöt

Suomen kartingliitto järjestää vuosittain mestaruuskilpailut, joihin osallistuu eri tallien edustajia ympäri maan. Kartingliitto kirjoittaa kilpailun säännöt, yhteistyössä alan toimijoiden kanssa.

Pisteet jakautuvat SM- ja SJM-sarjojen sääntöjen mukaan. Niitä ei lasketa aika-ajoista. Kun sarja päättyy, otetaan sijoituksessa huomioon kuljettajat seuroista,jotka ovat suorittaneet jäsenmaksun liitolle 4. osakilpailuun mennessä. Kuljettaja, joka kerää kokoon parhaat pisteet, voittaa sarjan. Jäsenyyttä liitolta ei edellytetä Cadett-luokassa.

Kaikille kuljettajille, jotka ovat seurassa, joka kuuluu liigaan, lasketaan sijoitus kilpailujen määrästä huolimatta. Tasapistetilanteen sattuessa on erilaisia menetelmiä. Sijoissa 1-5 ratkaisee se, kumpi kuljettajista on ajanut täyden sarjan kilpailuja. Jos kumpikin on ajanut yhtä paljon kilpailuja, ratkaisevat silloin parhaimmat sijoitukset kisoissa, jotka huomioidaan pistesarjoissa. Siinä tapauksessa, että tilanne on yhä tasan, paremmuuden ratkaisee sen kisan sijoitus, jossa on ollut eniten kilpailijoita. Kun sijoitus on kaikesta huolimatta tasan, jaetaan sijoitus.

Sijoista 6 eteenpäin ratkaisustrategia on yksinkertaisempi. Silloin sijoitus ratkaistaan sen eduksi, jolla on enemmän pisteitä, kuitenkin ottaen huomioon, kumpi kuljettajista on ajanut enemmän kisoja. Useammissa kisoissa mukana olleet pääsevät vähemmän kisoja ajaneiden edelle.

Pistelasku menee sarjan peruste640px-Robin_Borremansella. Sekä junioreille, että kansainvälisille luokille on omat sarjansa. Ajettavat luokat ovat SMJ eli Raket, SM eli Yamaha sekä erillinen SM luokille KF1, KF, KFJ ja K22. Törkeän tai teknisen sääntörikkomuksen vuoksi hylätty tulos voidaan laskea parhaimman sijoituksen tilalle. Törkeän sääntörikkomuksen määritelmää kannatta siedustella Kartingliitolta. Yleisesti ottaen törkeällä sääntörikkomuksella viitataan rikkeisiin, jotka aiheuttavat sanktioita AKK:n puolesta.
SM-kisat ovat hauska tapa kasvattaa mainetta ja kokemusta kuljettajana. Niistä on hyvä aloittaa ennen kansainvälisille radoille siirtymistä. Kisoissa tutustuu muihin kuljettajiin ja henkilöihin, jotka voivat opettaa ja auttaa kuljettajan uran kehittymistä. Ajaminen on tietenkin paras tapa harjoitella kilpailuja varten. Kilpailukokemus on ehdoton etu, jos mielii tähdätä pitkälle autourheilumaailmassa. Kilpaillessa oppii myös hermojen hallintaa, pitkäjänteisyyttä ja sinnikkyyttä. Häviäminen ei ole helppoa, joten henkinen valmennus on tärkeää. Nämä kaikki taidot ovat hyödyllisiä myös arkielämässä ja missä tahansa muussa työpaikassa. Kartingin ei tarvitse olla vain tapa rentoutua ja päästää paineita ulos, vaan sen avulla voi oppia itsestään.