Kartingistä voi jatkaa formuloihin

Moni aloittaa karting-harrastuksen, koska pitää vauhdista ja jännityksestä. Harva kuitenkaan aloittaessaan tietää, että kartingistä voi jatkaa eteenpäin formuloihin. 90-luvun lopussa Mika Häkkisen menestyessä Formula 1-kisoissa moni aloitti kartingin haaveillen urasta formuloissa. Kilpailut ovat edelleen hyvin eurooppakeskeisiä, vaikka viime aikoina myös Aasiassa on alettu ajaa MM-osakilpailuja.

Harva tietää, että Formula 1:stä pidetään yhtenä maailman kalleimmista urheilulajeista. Moni varmasti muistaa kymmenen vuoden takaisen vakoiluskandaalin, jossa McLarenille määrättiin 100 miljoonan dollarin sakot Ferrarin vakoilemisesta. Historian saa

tossa monet tallit ovat aloittaneet ja hylänneet formulakilpailut, koska kustannukset ovat nousseet liian korkeiksi. Uusien tallien liittymismaksut ovat äärimmäisen korkeita, joten moni tallikilpailuihin mielivä ostaa itselleen sen sijaan vanhan tallin, jolla on jo FIA:n jäsenyys. Lisäksi autojen kehityskulut ovat päätähuimaavia.

Alex Zanardi (Williiams Supertec)

Suurin osa talleista on tällä hetkeillä brittiläisiä, menestynein ei-brittiläinen talli on jo kauan ykköspaikkaa pitänyt Ferrari. Se on kärjessä niin GP-määrien, voittojen, paalupaikkojen, nopeimpien kierrosten kuin mestaruuksienkin suhteen. Ferrarilla on ajanut suomalaisiakin kuljettajia; tallit ottavat kuljettajikseen lahjakkaita kuskeja ympäri maailmaa. Menestyneimmät kuljettavat nauttivat miljoonatuloista ja julkisuudesta. Formulakisoja seuraavat miljoonat katsojat ympäri maailmaa.

Parhaat mahdollisuudet formuloihin asti pääsemiseen on, mikäli aloittaa lajin nuorena. Kartingtallien nuorimmat jäsenet ovat 7-vuotiaita. Säännöllinen treenaaminen osaavan ohjauksen lisäksi auttaa menestymään lajissa. Moni menestynyt kuljettaja aloitti autourheilun kartingin kautta. Osa edelleen toisinaan palaa kartingradalle harrastamaan tai hakemaan tuntumaa.

Kuten missä tahansa intensiivisessä harjoittelussa, myös kartingissa paineet kasvavat ja sekä henkisen että fyysisen puolen ylläpitäminen on tärkeää. Sekin sujuu parhaiten, kun aloittaa harjoittelun nuorena. Seuraan liittymisen etuna on se, että niissä on mukana konkareita, jotka jo tuntevat lajin, ja voivat neuvoa ja auttaa kaikissa mieltä askarruttavissa kysymyksissä. He voivat myös auttaa yleisten virheihen välttämisessä ja ongelmanratkaisutaitojen kehittämisessä.
Rauhallisuus on valttia formulakuskille. Jos rakastaa vauhtia, mutta pystyy pitämään pään kylmänä, on jo erittäin hyvät edellytykset edistyä alalla. Nopea reagointikyky on lisäksi kuskille tärkeä, mutta se myös paranee harjoitellessa. Vaikka ura ei heti urkenisikaan, voi kartingissa jo nauttia vauhdista ja jännityksestä.