SIsä- vai ulkorata?

Suomessa on kymmeniä karting-ulkoratoja eri puolilla maata, mutta lajiin voi tutustua myös sisätiloissa. Sisähalleja on monissa eri kunnissa. Se on helppo tapa oppia lisää lajista ja tustua omaan kaasujalkaan. Jos harrastaa lajia vain ajoittain tai kokeilee kerran, sisähalli on hyvä vaihtoehto. Sisätiloihin ei suomen ankara talvi ja liukkaat kelit ylety, joten rattia voi vääntää pienten ihmisten iloksi harva se päivä, ympäri vuoden.

Ulkoradoilla kartingiin 546522_23d22c91liittyy myös paljon auton laittoa ja huoltoa. Se on peräti iso osa kartingharrastusta. Sisäradoilla ajettava karting vaatii vähemmän teknistä tutustumista. Sisähalleissa hallin omistaja vuokraa autot käyttäjien iloksi, ja huolto tehdään omistajan puolesta. Käyttäjän kontille jää vain ajaminen, eikä huollosta tarvitse niin murehtia. Tämä on kätevää, jos haluaa vain kokeilla ajoa, eikä ole niin paljon aikaa tai kiinnostusta perehtyä lajiin tarkemmin. Sisähallissa ajaminen on myös hauska tapa viettää aikaa perheen tai ystävien kanssa. Moni harrastuksesta innostunut on kokeillut sitä ensimmäisen kerran sisähallissa.

Sisähallikartingin radat ovat yleensä erilaisten yritysten omistamia. Se on liiketoimintaa, ja eroaa näin olennaisesti ulkoradoilla harrastettavasta kartingista. Ulkoradat ovat yleensä erilaisten voittoa tavoittelemattomien yhdistysten ja seurojen hallussa. Siksi pidemmän päälle harrastusta on mukava jatkaa ulkoradoilla. Niillä oppii myös monipuolisemmin lajista.

Ammattilaisten parissa mielipiteet menevät ristiin. Osa menestyneistä kuljettajista ei arvosta sisähallikartingia lainkaan, ja pitää sitä liiketoimintana, joka ei kuvasta kartingia realistisesti. Toiset kuljettajista puolestaan näkevät sisähallikartingissa hyviä puolia, kuten hyvät harjoitteluolosuhteet talvisin, ja saattavat osallistua kilpailuihinkin. Tämän vuoksi sisähallikilpailuissa saattaa olla yllättävän kova taso. Niissä paikalliset harrastajat ja toisinaan jopa kansainvälisen tason kuljettajat ottavat toisistaan mittaa. Ei siis kannata aloittelijana tai satunnaisena harrastajana lannistua.

Jos tykkää lajista, kannattaa vähintääkin kokeilla molempia vaihtoehtoja. Ulkoradalla olosuhteet ja ajotuntuma ovat erilaiset kuin sisällä. Myös käyttäjäkunta on erilaista, ja jos lajia kokeilee heti ulkoradalla, voi saada hyödyllistä palautetta ja näkökulmia ajamiseen radan henkilökunnalta. Sisäradat ovat monesti rennompia ja kokeiluhenkisempiä. Kumman tahansa valitsee, osaavat työntekijät auttaa.