Suomi on autourheilun maa

Jo pitkään Suomessa on kasvanut maailmanluokan kuljettajia eri moottoriurheilulajeissa. Moni heistä on aloittanut uransa karting-radalla. Pienten poikien ja tyttöjen päät tytyisevät hillitysti, kun innokas nuori ohjaa pienen nelipyöräisen villisti läpi sokkeloisen radan. Silmät ammollan ja suu innostuksesta mutrussa, pieni ihminen keskittyy, että tie vie oikeaan suuntaan, että kone huutaa ja kaikki kilpailijat jäävät kauas taakse.

Useimmat suomalaiset formula- ja rallikuskit ovat aloittaneet uransa kartingista. Moni autourheilija etsii itseään ensin karting-radalta, löytäen omansa myöhemmin vaikapa ralliradalta. Useat, kuten Heikki Kovalainen tai Kimi Räikkönen edelleen toisinaan ajelevat kartingautoilla harrastuksena ja harjoitustarkoituksessa. Pienistä autoista ei isot miehet koskan kasva ulos. Kaasua vaan lisää, ja pieni kone pärisemään, niin että hippulat vinkuu!

Ala perustuu kilpailuun. Se jäljittelee Formula 1:n ja muiden autourheilukilpailujen rakennetta, ja siten valmistaa alalle ja palvelee harrastajia. Kartingissa kilpaillaan FIA:n maailmanmestaruudesta. Menestys auttaa luomaan mainetta tulevaa uraa varten.

Lajissa vaaditaan kylmää päätää ja rakkautta vauhtiiin. Siinä tapahtuu paljon ja nopeasti, mikä tekee siitä myös kiinnostavan katsojalajin. Keskituntinopeudet kartingissa ovat helposti yli 70 kilometriä tunnissa ulkoradoilla; huippunopeudet voivat olla peräti 140 kilometriä tunnissa.

Osallistuminen on helppoa, tarvitsee vain liittyä autourheiluseuran karting-ajokoulutukseen, jossa opitaan säännöt ja harjoitellaan ajamista ohjatusti. Autourheiluseuroja on ympäri Suomea ja lähes kaikki tarjoavat valmennusta ja opetusta. Joukossa on niin uutta tekijää kuin pitkän linjan ammattilaistakin palkintoja on pokattu koristamaan tallin seinustaa. Sietää mennä ihmettelemään!

Harrastamisen voi 640px-RESRace2startinggridaloittaa jo lapsena! Rata kutsuu niin tyttöjä kuin poikiakin, kun pienet vikkelät autot, menemisen jännnitys, vauhti ja vaaralliset tilanteet kiinnostavatkin nuoria pikku ihmisiä kautta koko yhteiskunnan. Cadett on ensimmäinen harrasteluokka, ja sinne hyväksytään jo 7-vuotiaita. Raket- ja KF6-luokissa voi kilpailla kansallisesti samana vuonna, kun täyttää 10 ikävuotta. 13-vuotiaana ja sitä vanhempana voi ottaa osaa kansainvälisiin KF-luokkiin. Kartingissa ajetaan samoissa kilpailuissa ja luokissa sukupuoleen katsomatta. Karting on sosiaalinen laji, ja moni ihminen onkin kohdannut omansa, niin katsomossa kuin ehkä tallin toiminnan piirissä. Rattia vääntäessä voi katseen kääntää toisenkin ihmisen puoleen, ties mitä kaikkea kivaa siitäkin vielä syntyy!

Jos haluaa menestyä lajissa ja luoda uraa kuljettajana, on siihen valmistauduttava jo nuorena. Urheilija elämä tuo monenlaisia haasteita. Sekä fyysisen että henkisen puolen kanssa on opittava toimimaan, ja nuorena aloittaminen helpottaa hermojen säilyttämistä.
Suomessa on yli 50 karting-ulkorataa. Lisäksi ympäri maata on useita sisä halleja. Sisähallien puitteet ovat hieman pienemmät, ja ulkorata tarjoaa autenttisemman kokemuksen lajista. Karting on monipuolinen laji, joka tarjoaa sekä harrastajille että ammattilaisille paljon nautittavaa.